grachsdb

Čítanie z Knihy Jozue Joz 24, 1-2a. 15-17. 18b

Jozue zhromaždil všetky izraelské kmene do Sichemu a zvolal starších, kniežatá, sudcov a dozorcov. Oni predstúpili pred Boha a Jozue povedal všetkému ľudu: „Ak sa vám nepáči slúžiť Pánovi, tak si dnes vyberte, komu chcete slúžiť: či bohom, ktorým slúžili vaši otcovia v Mezopotámii, a či bohom Amorejčanov, v ktorých krajine bývate. No ja a môj dom, my budeme slúžiť Pánovi.“ Ľud odpovedal: „Nech je ďaleko od nás, že by sme opustili Pána a slúžili cudzím bohom. Veď Pán je náš Boh. On vyviedol nás a našich otcov z egyptskej krajiny, z domu otroctva. On robil pred našimi očami veľké znamenia a chránil nás celou cestou, po ktorej sme išli, a medzi všetkými národmi, uprostred ktorých sme prechádzali. Aj my teda budeme slúžiť Pánovi, lebo on je náš Boh.“

Čítanie z Listu svätého apoštola Pavla Efezanom Ef 5, 21-32

Bratia, podriaďujte sa jedni druhým v bázni pred Kristom. Ženy svojim mužom ako Pánovi, lebo muž je hlavou ženy, ako je aj Kristus hlavou Cirkvi, on, Spasiteľ tela. Ale ako je Cirkev podriadená Kristovi, tak aj ženy mužom vo všetkom. Muži, milujte manželky, ako aj Kristus miluje Cirkev a seba samého vydal za ňu, aby ju posvätil očistným kúpeľom vody a slovom, aby si sám pripravil Cirkev slávnu, na ktorej niet škvrny ani vrásky, ani ničoho podobného, ale aby bola svätá a nepoškvrnená. Tak sú aj muži povinní milovať svoje manželky ako vlastné telá. Kto miluje svoju manželku, miluje seba samého. Veď nik nikdy nemal v nenávisti svoje telo, ale živí si ho a opatruje, ako aj Kristus Cirkev, lebo sme údmi jeho tela. Preto muž zanechá otca i matku a pripúta sa k svojej manželke a budú dvaja v jednom tele. Toto tajomstvo je veľké; ja hovorím o Kristovi a Cirkvi.

 

Čítanie zo svätého Evanjelia podľa Jána Jn 6, 60-69

Mnohí z Ježišových učeníkov povedali: „Tvrdá je to reč! Kto to môže počúvať?!“ Ježiš vedel sám od seba, že jeho učeníci na to šomrú, a opýtal sa ich: „Toto vás pohoršuje? A čo až uvidíte Syna človeka vystupovať ta, kde bol predtým? Duch oživuje, telo nič neosoží. Slová, ktoré som vám povedal, sú Duch a život. Ale niektorí z vás neveria.“ Lebo Ježiš od počiatku vedel, ktorí neveria a kto ho zradí. A povedal: „Preto som vám hovoril: Nik nemôže prísť ku mne, ak mu to nedá Otec.“ Vtedy ho mnohí z jeho učeníkov opustili a viac s ním nechodili. Ježiš povedal Dvanástim: „Aj vy chcete odísť?“ Odpovedal mu Šimon Peter: „Pane, a ku komu by sme išli? Ty máš slová večného života. A my sme uverili a spoznali, že ty si Boží Svätý.“

Prvé čítanie. Izraelské kmene obsadili po veľkých bojoch prisľúbenú zem. A teraz nastáva čas vernosti. Mnohokrát sme vernejší Bohu v časoch bojov ako v čase pokoja. Izraeliti sa mali rozhodnúť, či ich život bude službou Bohu. Táto otázka je postavená aj pred nás. Či ten všedný namáhavý život chceme premeniť na službu Bohu alebo sa chceme namáhať, lopotiť a vysielať k Bohu výkriky otrokov, ktorí nepochopili svoj život ako dôstojnú službu. V súčasnom svete sme odstránili pojem sluhov, robiť sa môže len za spravodlivú mzdu, ale … nestali sme sa aj tak otrokmi?

Druhé čítanie. Podobne je tomu aj v manželstve. Otázkou našej modernej doby sa stalo to, ako zabezpečiť rovnosť. To má byť protiváha k utláčaniu. Evanjelium a novozákonná zvesť hovorí, že súlad a harmónia sa môže dosiahnuť vzájomným podriaďovaním sa. Nuž skúmajme život, pýtajme sa svojho srdca, aj toho čiste ľudského, ktorá cesta je krajšia. Podriadiť sa v láske, milovať láskou, ktorá sa obetuje za druhého, to je cesta harmónie. Idelizmy, hovoria niektorí. Tak nech sa páči, choďte „realistickými“ cestami súčasných projektov, kde sa dvaja vo všetkom rovní pretláčajú. 

Evanjelium. Záver Jánovej šiestej kapitoly je dramatický a smutný. Mnohí Ježiša opustili. Nevedeli prijať, že je možné žiť z neho a podľa neho. 

Ježiš neponúka nič: len Slovo, Ducha a svoje Telo a svoju krv. Dosť málo pre človeka, ktorý sa rozhodol podmaniť si svet a život bez Boha. 

Viera je dnes v očiach elít tohto sveta pošliapaná, smiešna, nedôveryhodná, škodlivá, hoci pre isté politické ciele ju vedia dobre používať. A predsa, ako spomenul istý spolubrat, aj na olympiáde v najsekularizovanejšej krajine potrebovali Ježiša použiť, … nehľadiac na cítenie miliónov ľudí. Zmocnili sa ho ľudia, ktorí neprijímajú jeho telo a nepijú jeho krv. Neveria v jeho posolstvo o večnosti, nepoznajú jeho lásku, ale prikrývajú sa svojou láskou, ktorá je falošným obrazom tej lásky, ktorú nám zjavil on. Ježiš zostáva znamením protirečenia. Buďme teda aj my vytrvalí v láske k nemu, aby sme sa nikdy nehanbili za toho, ktorý nám ukázal cestu lásky a večnosti. Alebo chceme ísť k niekomu inému?